Ботқа көптеген пайдалы қасиеттерге ие. Ең бастысы, олар өте пайдалы деп саналады. Ботқалар біздің денемізді қажетті энергиямен қанықтырады және біз ұзақ уақыт бойы аштық сезімін сезінбейміз.
Денені пайдалы заттармен қанықтыру және күні бойы жақсы сергектік алу үшін таңғы асқа ботқаны жеу пайдалы.
Ботқалардың пайдасы неде?
Ботқаларда темір, мыс, мырыш, ақуыздар, сондай-ақ В, РР дәрумендері қажетті мөлшерде болады. Әр түрлі дәнді дақылдардан ботқалар жасұныққа бай. Жасұнық асқазан-ішек жолына оң әсер етеді, ішектің жұмысын жақсартады, денеден қажетсіз заттарды кетіруге көмектеседі, метаболизмді қалыпқа келтіреді.
Қарақұмық
Егер сіз жүзжылдықтардың қатарына кіруді армандайтын болсаңыз, онда қарақұмық тағамдары сіздің үстеліңізде мүмкіндігінше жиі пайда болуы керек.
Қарақұмық етті толығымен алмастыра алады-оның құрамында темір, дәрумендер мен микроэлементтер көп. Қарақұмық сонымен қатар микроэлементтерге бай: фосфор, мыс, кальций, калий, магний және мырыш, В дәрумендері. Дәндерде болатын лимон және алма қышқылының көмегімен тағам жақсы сіңеді.
Күріш
Біздің рационымызда ең танымал ботқа-күріш ботқасы. Басқа дәнді дақылдармен салыстырғанда күріште калий мен фосфор көп. Күріш - күрделі көмірсулардың көзі, оның құрамына сегіз маңызды аминқышқылдары кіреді, бұл денеде энергияны ұзақ уақыт сақтауға мүмкіндік береді.
Күріш ботқасы жүрек-тамыр жүйесін нығайтуға, асқазан-ішек жолдарының жұмысын жақсартуға көмектеседі, ағзадан токсиндер мен зиянды заттарды кетіруге көмектеседі.
Сұлы
Пайдалы қасиеттерімен танымал сұлы жармасы. Бұл баланың рационы үшін өте қолайлы, баланың денесін сау өсуі мен даму үшін қажетті заттармен байытады.
Сұлы жармасының ерекшелігі-ол пісіру кезінде асқазанды жабатын және қабынуға қарсы әсері бар шырышты қайнатпа түзеді.
Сұлы жармасы А дәруменіне, ВСЕ барлық дәрумендер кешеніне, сондай-ақ организм үшін маңызды басқа минералдар мен микроэлементтерге бай
Сұлы жармасынан жасалған тағамдар атеросклероздың алдын алу мен емдеудің тиімді құралы болып табылады.
Тары
Тары ботқасында А, РР және В дәрумендері бар, сонымен қатар калий мен магний сияқты жасұнық мен минералдарға бай, олар жүрек пен қан тамырларының жұмысын жақсартады, қан қысымын реттейді. Сондай-ақ, тары ботқасы асқазан-ішек жолдарының аурулары үшін ұсынылады.
Бидай және арпа
Арпа ботқасы бидайдан жасалады. Бұл жарма құрамында фосфор, магний, калий және темір сияқты денсаулыққа маңызды микроэлементтер бар. Арпадағы өсімдік ақуызы соядағыдай көп, ал тағамдық қасиеттері бойынша ол көптеген басқа дәнді дақылдардан асып түседі. Арпа В және А, D, E, PP дәрумендеріне өте бай.
Ұнтақталған арпа дәндерінен жасұнық мен минералдарға бай арпа дәндері алынады. Арпа дәнінде А дәрумені, барлық дерлік В дәрумендері, D, E, PP дәрумендері бар. Арпаның құрамына микроэлементтердің кең жиынтығы кіреді. Арпа жармасы метаболизмді қалпына келтіруге және мидың жұмысына өте пайдалы, өйткені оның құрамында фосфор, кремний, мырыш, фтор, бор бар.
Ассорти
3-4 дәнді дақылдардан дайындалған жарма өте пайдалы. Мұндай дәнді дақылдарда көптеген маңызды аминқышқылдары В, Е, Д дәрумендері калий, магний, фтор және басқа микроэлементтер бар.
Қаралым саны: 16