«Адам дені сау болып туады, оның барлық аурулары ауызы арқылы тамақпен бірге келеді».
Гиппократ
Дұрыс тамақтану – денсаулық кепілі.
Дәмді және теңдестірілген тағамдар балалардың күшті және дені сау болып өсуіне көмектеседі.
Тұрақты тамақтану ас қорыту жүйесіне тәулік бойы біркелкі жүктемені қамтамасыз етуге арналған. Сондықтан мектепке дейінгі жаста әр 3-4 сағат сайын 4-5 мезгіл тамақ беріледі.
Тамақтану әртүрлі болуы керек, бұл оның тепе-теңдігінің негізі болып табылады. Балада әртүрлі дәм көкжиектерін қалыптастыру маңызды.
- Баланың диетасы өнімдердің барлық топтарын қамтуы керек - ет, сүт, балық, көкөніс;
- Баланың тағамы күндізгі уақытта да, апта ішінде де әртүрлі болуы керек. Балаға әртүрлі тағамдардың дәмін «дәмін көруге» көмектесу керек. Қиялыңызды көрсетіңіз, тағамға баланың консерватизмінің пайда болуына қарсы күресіңіз. Баланың жеке ерекшеліктерін, мүмкін тағамға төзбеушілікті қарастырыңыз.
Тамақпен бірге ағзаға түсетін энергия мөлшері баланың жұмсаған энергиясының мөлшеріне тең.
Дұрыс тамақтануды қамтамасыз ету үшін келесі шарттар қажет:
а) тағамдағы барлық қажетті ингредиенттердің болуы (белоктар, майлар, көмірсулар, микроэлементтер, витаминдер);
б) сау ас қорыту трактісі, сондай-ақ осы қоректік заттардың дұрыс өңделуі үшін ондағы барлық ферменттердің болуы;
в) ұтымды диета: бұл тамақ дайындаудың заманауи технологиясы (балабақшадағы дәстүрлі асхана баланың физиологиялық ерекшеліктеріне толығымен сәйкес келеді) және тағамды күн ішінде калория мөлшері бойынша ұтымды бөлу.
Сүт, нан, қант, май, ет сияқты өнімдерді күнделікті пайдалану керек; балық, жұмыртқа, қаймақ, сүзбе күн сайын қолдануға болмайды, бірақ бір апта ішінде бала оларды 1-3 рет қабылдауы керек. Бала бір күнде екі рет ұн немесе жарма тағамын алмау керек.
Әр баланың өз тәбеті, өз метаболизмі, өзінің дәм талғамы, дамудың өзіндік қарқыны бар. Сондықтан, әрбір адам үшін ең бірінші және басты ереже - ешқашан баланы күштеп тамақтандырмау.
- Ақуыз көзі – сүт өнімдері, ет, жұмыртқа. Азық-түліктегі ақуыздың кем дегенде 60% жануар текті болуы керек екенін есте ұстаған жөн.
- Азық-түлікте бұлшық еттерге қуат көзі болып табылатын майлар мен көмірсулардың маңыздылығы кем емес, сонымен қатар денеге майда еритін витаминдер енгізіледі.
- Тағамдағы витаминдер мен микроэлементтердің болмауы бұлшықеттердің жұмысына теріс әсер етеді.
- В дәруменінің жетіспеушілігімен бұлшықеттер нашар жиырылады, баланың бұлшықет тонусы төмендейді («босаңсу иық» симптомы), іш бұлшықеттерінің тонусы төмендейді, сондықтан тыныс алу бұзылады.
-Бұлшықеттердегі ақуыз алмасуын және С витаминінің жетіспеушілігін бұзады. Оның жетіспеушілігімен бұлшықеттер жаттығулардан кейін ұзақ уақыт бойы босаңсымайды, бұл олардың шамадан тыс кернеуінің дамуын тездетеді. С витаминінің жетіспеушілігі сіңірлер мен байламдардың беріктігіне де әсер етеді.
- Майда еритін А және Е дәрумендерінің жетіспеушілігі бұлшықеттерде тотығу процесін бұзады, ал D витаминінің жетіспеушілігі рахитке әкеледі.
- Кальций мен магнийдің жетіспеушілігі бұлшықеттердің сақтау қабілетін төмендетеді, калийдің жетіспеушілігі бұлшықеттердің жүктемеден кейін қалпына келуін баяулатады.
Дамуында және мінез-құлқында әртүрлі ақаулардан зардап шекпейтін балалар барлық тағамдарын әдеттегі аспаздық әдіспен ала алады. Тағамның дәмін жақсарту үшін дәмдеуіштер ретінде жаңа, консервіленген немесе құрғақ шөптерді (ақжелкен, аскөк, балдыркөк), көк пиязды, сарымсақ, қымыздық, ревень және т.б. қосуға болады. Тек бұрышты, ыстық дәмдеуіштерді, дәмдеуіштерді қоспаған жөн.
Жаңа піскен жемістер мен көкөністер болмаған жағдайда компоттарды, шырындарды, жеміс-көкөніс пюресін пайдалануға болады.
Баланың күнделікті алатын сұйықтық мөлшері тағамның құрамындағы сұйықтықты ескере отырып, дене салмағының 1 кг үшін шамамен 80 мл құрайды. Ыстық маусымда тұтынылатын сұйықтық мөлшері дене салмағының 1 кг үшін 100-120 мл-ге дейін артады. Балаларға ішу үшін бөлме температурасында қайнатылған және қантсыз суды беру керек.
Балалар тағамында қолданылатын тағамдардың тағамдық құндылығын сақтау үшін тағамды дайындаудың белгілі ережелерін қатаң сақтау керек.
Ата-аналарға ескерту:
- Үйдегі диета балабақшадағы диетаны алмастырмай, толықтыруы керек. Мәзірмен танысыңыз, ол күнделікті мектепке дейінгі білім беру мекемесінде ілінеді;
- Бала балабақшаға кірер алдында диета мен диетаның құрамын балабақша жағдайына барынша жақындату;
- Балабақшаға дейін таңғы асты алып тастаған дұрыс, әйтпесе бала топта нашар таңғы ас ішеді;
- Кешке үйде балаға күндізгі уақытта алмаған өнімдер мен тағамдарды беру маңызды;
- Демалыс және мереке күндері балалардың тағам мәзірін ұстанған дұрыс.
Медбике В.Ю.Чертова
Қаралым саны: 23